dimecres, 16 de novembre del 2011

Creixement sostenible?

Generalment el que mou i el que dona la raó son les idees i els conceptes. Encara que en molts contextos els arguments solen ser numèrics per donar fe de la pròpia raó, en canvi per exemple, com quan en un acalorat intercanvi d'opinions entre dos o mes amics sempre acaba amb la conversació el comentari de “...ho han dit en la tele...”. D'aquesta manera amb aquesta introducció el que vull confirmar es que tota raó pot ser qüestionable.

Dita aquesta inspiració momentània que es una perfecta introducció per el que vaig a parlar desde el coneixement autodidacta per Internet. Moltes paraules estan carregades de valor com per exemple evolució, progrés o creixement. Paraules que depenen del lloc on les vulgues introduir, per potenciar-lo, tenen un aspecte molt positiu. En aquesta època de crisi estic cansat d'escoltar una i altra volta en molts mitjans de comunicació que hi ha que consumir mes per produir mes i per créixer i d'aquesta manera poder tindre un progrés a nivell econòmic, l'altre dia vaig llegir una noticia que deia que Pedro Prieto (vicepresident d' (AEREN)) afirmava que per a que tot el mon aconsegueixca les cotes de consum d'EEUU hi ha que elevar en un 500% les despeses energètiques, en quant es una cosa impossible, ja que com tots sabem vivim en un planeta limitat de recursos i que en el consum energètic actual no hi ha esperança de mantindre el nostre sistema productiu ni la societat creixent actual per molts anys més.

El creixement de consum ha modificat fins i tot l'estil de vida d'una família, siguent altament dependents dels bens materials. Una casa actual deu contar com a mínim d'uns electrodomèstics com rentaplats, llavadora, PC, mes d'un televisor... millor dos cotxes que un. Totes estes “necessitats” porten a que els dos pares tinguen que buscar feina i d'aquesta manera abandonar l'educació dels fills i deixar-los aquesta feina bàsica per al televisor o Internet.

I quina es la possible solució al creixement insostenible? Doncs no ho se. Una opció podria ser el creixement sostenible, no? Però buscant sobre el creixement sostenible he topat amb aquesta gràfica que ho explica molt be.



On es pot vore que el creixement sostenible acabarà al final de la partida al mateix lloc que'l creixement insostenible, on una vegada mes estan venent-nos fum. D'una forma mes fàcil seria un cotxe a 100 Km/h cap a un mur de formigó i aplicant el creixement sostenible el que fem es que el cotxe vaja a 60 Km/h però que al final acabarà contra el mur. Al vorer un vídeo d'un professor de la universitat de Madrid (crec), Carlos Taibo m'ha fet pensar amb el concepte del decreixement sostenible on en aquest vídeo conta varies historietes que una d'elles em va cridar l'atenció en la que deia que uns missioners van de missió a un país d'África on es troben una tribu d'indígenes i en el que es donen compte de que utilitzaven unes eines molt primitives per talar els arbres que els feia falta, en la que tardaven uns 3 dies en els que ho consumien en 1 dia, un dels missioners els va oferir unes destrals de les millors d'Europa per a que pogueren produir mes ràpidament. Al cap d'uns anys els missioners tornaren per aquest país i decideixen visitar-los i el primer que els va ocórrer preguntar es que si els havia anat be amb les destrals que els havien facilitat anys enrere i els indígenes molt contets els respongueren:

-“em utilitzat les eines i em ahorrat un dia de feina”

I d'aquesta manera els missioners molt satisfets pels resultats obtinguts els preguntaren que perquè no havien utilitzat eixe dia per a poder talar mes arbres i d'aquesta manera haver pogut tindre mes recursos i els indígenes respongueren molt sorpresos

-“per a que volien talar uns arbres que no els feia falta?”


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada